Dinsdag 21 Oktober 2008 weer lezingenavond in de Fiets

Houd den dief

Houd den dief

Op dinsdag 21 Oktobervindt de 28ste lezingenavond van NINJA plaats, met weer twee interessante lezingen:

Phons Bloemen – Houd den dief 5 (HDD5)

 

Een netwerk van ‘flitspalen’ op internet, ofwel: geautomatiseerde klachtafhandeling door abuse-desks met ‘ARF feedbackloops’. Om spam en phishing te bestrijden is het het beste deze terug te traceren naar de bron. Dat kan het beste als een ‘klager’ de klacht indient bij de ISP waar de spam vandaan komt. Met een ARF feedbackloop kan in zo’n geval een geautomatiseerde klacht worden ingediend, welke ook automatisch kan worden afgehandeld.

 

Phons studeerde in 1991 af in Nijmegen, daarna gepromoveerd in de informatietheorie in Eindhoven. Als allerlaatste ‘dienstplichtig officier’ bij de marine gegrepen door het security virus. Sinds 1997 security officer van Planet Internet (KPN en gelieerde providers). Ook is hij kernel-member van KPN-CERT.

 

 

Merijn Vogel – Utility Computing

 

De Amazon elastic cloud computing (ec2) dienst biedt virtuele computers aan, voor weinig geld (./sendall.10 per cpu-uur), met veel bandbreedte. Samen met hun opslagdienst (s3) en hun queuing service (sqs) en vormt dit een zeer schaalbaar platform voor een aangename prijs.

 

Toepassingsgebieden lopen uiteen van eenvoudige hosting en dataopslag services tot het uitvoeren van massief parallelle taken (100+ virtuele computers die 10 minuten voor je rekenen ipv 1 eigen server vele dagen).

In mijn praatje presenteert Merijn het Amazon platform, de kosten die erbij komen en enkele toepassingen die erop gebouwd zijn. Ook gaat hij naar aanleiding van een blog-post in op “vendor lock-in” en waarom dat nauwelijks van toepassing is.

Merijn werkt sinds 2003 als Java specialist voor First8 in Nijmegen. In vijf jaar heeft hij zich breed ontwikkeld. First8 is het Java expertisecentrum en richt zich daarbij met name op internet.

 

 

Zoals gebruikelijk begint de avond om 20u00 in de benedenzaal van cafe De Fiets, Grotestraat 8, 6511VD te Nijmegen.

3 Responses to Dinsdag 21 Oktober 2008 weer lezingenavond in de Fiets

 1. Steffen van Bakel schreef:

  Hoi,

  Afgezien van het feit dat het logo “Houd de dief” vermeldt, en het onderschrift daarentegen “Houd den dief” – hetgeen niet meteen wijst op een overdonderende drang tot perfectie – denk ik toch dat het laatste (indien niet beide, gezien het gebruik van het gemoedelijke, ambachtelijke, archaïsche en studentikoze “den”) toch “Houdt den dief” zou moeten zijn.

  Steffen

 2. Wendy schreef:

  Perfektionsme in de marge

 3. Harry Nieboer schreef:

  Steffen,

  m.i. is “houd den dief” toch correct 😉

  Op http://taal.web-log.nl/taaladviesdienst/2007/01/houdt_rekening_.html is e.e.a. nog eens na te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: