Lezingenavond 18 juni

Dinsdag 18 juni a.s. vindt de 35e lezingenavond van NINJA plaats. De twee sprekers van de avond zijn Mark Overmeer en Mark van Cuijk.

Het praatje van Mark Overmeer zal gaan over XML schema’s: er zijn diverse mechanismen om de inhoud van documenten in XML-syntax te beschrijven en veruit de belangrijkste daarvan is XML-Schema’s. Het idee is dat je met XML schema’s hele strakke definities kan maken van het berichtenverkeer tussen applicaties (in XML) of opslagstructuren. Een degelijke interface-beschrijving ontkoppelt de kennis over de interne werking van applicaties over de tijd: erg goed voor maintenance en vervolgontwikkelingen.

De praktijk is echter weerbarstig. Er zijn een aantal vervelende eigenschappen in XML schema’s (voor backwards compatibiliteit) omdat te veel mensen zich met het ontwerp bemoeien en omdat het bedacht is door bibliothecarissen, maar niet door programmeurs. Daarnaast weten veel schema-ontwerpers te weinig van de techniek, zodat schema’s er vaak uitzien als veel programma’s: bagger.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk zullen we kijken naar concepten van schema’s en hoeverre die gelukt zijn. Ook zullen we voorbeelden uit de commerciële realiteit bekijken, zoals Google-Merchant. De technologie heeft een goede marketing, maar is dat wel terecht?

Het praatje van Mark van Cuijk heeft Git als onderwerp. Git is een versie-beheersysteem dat gebruikers in staat stelt om de wijzigingen aan bestanden te bewaren en te delen tussen teamleden. Git wordt veel ingezet voor het beheer van de broncode van (open source) software, maar is ook heel geschikt in allerlei andere situaties.

Uniek aan Git is de decentrale architectuur, waardoor het systeem geschikt is in uiteenlopende situaties, van projecten met een enkele ontwikkelaar tot grote projecten met complexe workflows. Een voorbeeld van een workflow dat door Git mogelijk wordt gemaakt is de scheiding tussen ontwikkeling, broncode en security auditing, code-integratie en release management. Deze presentatie zal bestaan uit twee onderdelen. Het eerste deel bestaat uit

een presentatie met een introductie tot Git. Gedurende deze presentatie wordt o.a. de decentrale architectuur van Git geīntroduceerd. Aansluitend zal een demonstratie volgen om te laten zien hoe Git in de praktijk te gebruiken is. Mensen in het publiek die zelf een laptop meenemen waar Git al op is geīnstalleerd kunnen gedurende deze demonstratie zelf meedoen.

Deze avond wordt gehouden in de bovenzaal van Café De Fiets, Grotestraat 8, 6511 VD Nijmegen. Zoals gebruikelijk begint de avond om 20u00.

One Response to Lezingenavond 18 juni

  1. niels schreef:

    Is het nodig om je voor de lezingen avond op te geven?
    Niels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: