Lezingenavond 25 maart 2014

Dinsdag 25 maart a.s. vindt de 36e lezingenavond van NINJA plaats. De twee sprekers van de avond zijn Matthijs Mekking en Jelte Jansen.

Het praatje van Matthijs gaat over DDDOS: DNS-based Distributed Denial of Service Attacks. DDoS aanvallen zijn niks nieuws en ook voor het DNS protocol is dit geen nieuw fenomeen. Deze aanvallen lijken te komen en gaan en de eigenschappen variëren telkens subtiel. Tot twee jaar geleden werden eigenlijk vooral open recursive name servers misbruikt, maar in 2012 zagen we een enorme stijging in aanvallen op authoritatieve name servers.

De community komt in actie, want natuurlijk moeten ook deze DOS-varianten worden bestreden. Het kat-en-muisspel is opnieuw begonnen, en dat spel wordt beïnvloed door economische en politieke belangen. Deze lezing geeft een verslag van hoe er gereageerd is op de laatste reeks van DDDOS aanvallen, en wat er uiteindelijk is gedaan om de aanvallen (tijdelijk) af te slaan.

Jeltes praatje heeft als titel: “De wondere wereld van de IETF”. In zijn praatje zal Jelte een overzicht geven van wat de IETF, de Internet Engineering Task Force, doet en hoe men te werk gaat. De IETF ontwikkelt internetstandaarden, in de vorm van protocoldocumenten, maar ook informationele publicaties en de zogenaamde “best practices”. Drie maal per jaar zijn er face to face meetings, maar het meeste werk wordt via e-mail gedaan.

Jelte zal ook ingaan op de andere organisaties waar de IETF mee te maken heeft, en zal ook globaal die processen beschrijven. Tenslotte zal hij natuurlijk ook een en ander vertellen over zijn eigen ervaringen binnen de IETF.

Deze avond wordt gehouden in de bovenzaal van Cafe De Fiets, Grotestraat 8, 6511 VD Nijmegen. Zoals gebruikelijk begint de avond om 20u00. Aanmelden is niet nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: