Lezingenavond 21 april 2015

Dinsdag 21 april a.s. vindt de 38e lezingenavond van NINJA plaats.
De twee sprekers van de avond zijn Klaas van Gend en Bernard van Gastel.

Het praatje van Bernard van Gastel is een goede inleiding op het tweede praatje en zal gaan over nieuwe uitdagingen bij het ontwerpen en gebruiken van processoren. Hierbij moeten we denken aan energieverbruik, het probleem van dark silicon (veel transistoren van een processor worden niet zoveel gebruikt als andere maar verbruiken wel stroom), nieuwe chiparchitecturen zoals netwerken op de chip, gespecialiseerde cores op een chip, heterogene ontwerpen (zoals big.LITTLE), fault tolerance, en het verifieren van de correctheid van architecturen en netwerken. Hierbij zal Bernard vooral de uitdagingen aanstippen en aangeven in welke richtingen zich oplossingen aan het ontwikkelen zijn of gezocht kunnen worden.

Bernard doet onderzoek naar energieverbruik van software en correctheid van processor ontwerpen, mede op een project voor Intel. Door de toenemende complexiteit van processoren en de toenemende (commerciele) belangen is het ontzettend belangrijk dat producten foutvrij, energiezuinig en snel op de markt komen. Gebruik makende van formele systemen worden er eigenschappen over de software/hardware afgeleid, zonder de software uitgevoerd te hebben in een productie omgeving of over een prototype van de hardware te beschikken.

Het praatje van Klaas van Gend zal gaan over het parallelliseren van bestaande software voor een multicore oplossing die toch minder energie verbruikt. Multicore architecturen worden overal toegepast. Meestal zijn deze architecturen homogeen. Recente ontwikkelingen in big.LITTLE hardware proberen energieverbruik af te ruilen tegen computationele throughput.

Zware CPUs worden typisch gebruikt voor high performance taken zoals web browsing, spelletjes en beeldbewerking. Helaas verbruiken zware CPUs ook veel vermogen. Kleine cores hebben vaak een veel lager verbruik maar draaien grotendeels in idle tijd.

Klaas wil in zijn praatje laten zien hoe Vector Fabrics de web browser Chromium heeft verbouwd om alle beschikbare kleine cores op een parallelle manier te benutten om zo een browser met een hoge response te verkrijgen zonder de vermogenspenalty van zware cores op te lopen. Experimenten met websites hebben laten zien dat dit resulteerde in 5 x minder energieverbruik bij dezelfde performance.

Klaas van Gend is een van de experts van Vector Fabrics, een bedrijf dat gespecialiceerd is in multi-core en many-core programmatuur. De expertise en tools van Vector Fabrics worden door veel bedrijven over de hele wereld gebruikt om bestaande code te verbeteren voor parallelle executie.

Vector Fabrics werd opgericht om een verzameling tools te maken voor het vinden en implementeren van concurrency in code en om tegelijkertijd allerlei problemen met multithreaded concurrency zoals deadlocks, memory corruption en race condities te verhinderen.

Deze avond wordt gehouden in de bovenzaal van Cafe De Fiets, Grotestraat 8, 6511 VD Nijmegen. Zoals gebruikelijk begint de avond om 20u00.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: