Lezingenavond 13 november 2012

Dinsdag 13 november a.s. vindt de 33e lezingenavond van NINJA plaats, waarbij we dit keer security als thema hebben.  De twee sprekers van deze avond zijn Fabian van den Broek en Francois Kooman.

Het praatje van Fabian gaat over Time Memory Trade-Off (TMTO) attacks voor cryptanalyse. Veel informatici schijnen bijna nooit gehoord te hebben van Time-Memory Trade-Off attacks, maar de naam van een soort TMTO attacks kennen ze bijna allemaal: Rainbow Tables.

Nu zou je uit de naamsbekendheid van de Rainbow Table misschien verwachten dat dit dan ook de meest efficiente (voor bepaalde maten van efficientie) TMTO versie is, maar dat is helemaal nog niet zeker. Vooral de veel oudere Distinguished Points aanval steekt de Rainbow Table naar de kroon. Sinds kort is er ook de Kraken aanval, die probeert beide methoden te combineren tot een aanval. Is deze dan niet de allerbeste?

Fabian wil in zijn presentatie kort het concept achter deze aanvallen uitleggen en ze proberen te analyseren, om voor eens en altijd te beslechten welke van deze aanvallen nu de allerbeste is voor enkele nader te bepalen maten.

Francois heeft zijn praatje de titel “Web Security Protocols We All Use But Know Nothing About” gegeven.

Een introductie in wat was, wat is en wat komt. De toekomst van authenticatie en authorisatie op het web en mobile devices. In een tijd van “Bring Your Own Device” roept dit nogal wat vragen op hoe credentials op een verstandige en veilige manier in te zetten en op te slaan. Protocollen als OpenID, SAML en OAuth komen aan bod om te laten zien hoe ze werken en waarvoor ze gebruikt worden.

Deze avond wordt gehouden in de bovenzaal van cafe De Fiets, Grotestraat 8, 6511 VD Nijmegen. Zoals gebruikelijk begint de avond om 20u00.

Het NINJA-bestuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: